wtorek, 6 czerwca 2017

Domowe mleko kokosowe


MLEKO KOKOSOWE:

banalne w wykonaniu, trzy razy tańsze niż te dostępne w sklepach. Idealne do wszelkiego rodzaju koktajli, deserów, kawy, czy wykonania dań kuchni bliskowschodniej. Raz zrobicie samodzielnie a będziecie tę czynność powtarzać kilka razy w tygodniu.


SKŁADNIKI:

200 g ekologicznych wiórków kokosowych
1 litr przegotowanej wody

WYKONANIE:

Wiórki umieszczamy w misie naczynia miksującego zalewamy wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc około 12 godzin lub nieco dłużej.
Po tym czasie podgrzewamy zawartość naczynia 6 min/55 stopni/2 obr. wsteczne
Następnie miksujemy 1 min/10 obr.
Przelewamy przez gęste sito a następnie jeszcze raz przez gazę złożona kilkukrotnie lub pieluchę tetrową.
Pozostałe po wyciśnięciu wiórki możemy użyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju koktajli, owsianek lub racuchów jako zagęstnik.
Można też wysuszyć je w piekarniku i zmielić na mąkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz