BROWNIE BEZ MĄKI
SKŁADNIKI:
(na dużą blaszkę)
2 puszki czerwonej fasoli
4 jajka
1 szklanka kakao
200 g cukru kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki mleka kokosowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka świeżo mielonej kawy lub łyżeczka kawy rozpuszczalnej
200 g gorzkiej czekolady co najmniej 60%
Do podania:
2-3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
świeże maliny lub borówki
1 puszka śmietanka kokosowa np. taka śmietanka kokosowa
Wykonanie na thermomix:
Połowę czekolady połamanej na mniejsze kawałki wkładamy do naczynia miksującego ustawiamy 6 sek/obr 5
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki ustawiamy 20 sek/obr 6.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy powstałe ciasto, na wierzchu układamy pozostałą część czekolady pokruszoną na mniejsze kawałki możemy to zrobić nożem tak aby kawałki były widoczne a nie zmielone na pył.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy ciasto 32 minuty góra/dół
Ciasto wyciągamy z piekarnika pozostawiamy do wystudzenia.
Podajemy z ubitą śmietaną kokosową z dodatkiem ksylitolu zmielonego na cukier puder ozdabiamy malinami lub borówkami.
Na puszkę śmietanki kokosowej wystarczy 2 łyżki zmielonego ksylitolu.
śmietanka kokosowa musi być schłodzona w lodówce przez co najmniej 24 godziny aby nam się dobrze ubiła.
Wtedy wystarczy założyć motylek i ubijać śmietankę około 5 min/obr 3,5
Śmietanka kokosowa potrzebuje dużo więcej czasu na ubicie niż zwykła śmietana.
TRADYCYJNA METODA WYKONANIA:
Czekoladę kruszymy nożem na drobne kawałki. Połowę czekolady wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera i miksujemy na średnich obrotach od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund w zależności od mocy naszego sprzętu.
Z reszta postępujemy jak w opisie powyżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz