KREM Z NERKOWCÓW
wykonanie na Thermomix
Składniki:
400 g orzechów nerkowca (niesolonych, nieprażonych)1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej20 g oleju z pestek winogron lub kokosowego
Wykonanie:
Orzechy uprażyć 5 minut w piekarniku na 180 stopniach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszcze. Odstawić do ostudzenia. Orzechy rozdrobnić 4 s/obr. 6. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać sól oraz olej i sześciokrotnie powtórzyć cykl: 30 s/obr. 6 + orzechy zgarnąć na dno naczynia miksującego.Powstały krem przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.Krem orzechowy genialny jest do różnego rodzaju sosów, owsianek, koktajli, ciast , ciasteczek a także kremów do ciast. Spectrum zastosowania ogromne ;-)
400 g orzechów nerkowca (niesolonych, nieprażonych)1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej20 g oleju z pestek winogron lub kokosowego
Wykonanie:
Orzechy uprażyć 5 minut w piekarniku na 180 stopniach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszcze. Odstawić do ostudzenia. Orzechy rozdrobnić 4 s/obr. 6. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać sól oraz olej i sześciokrotnie powtórzyć cykl: 30 s/obr. 6 + orzechy zgarnąć na dno naczynia miksującego.Powstały krem przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.Krem orzechowy genialny jest do różnego rodzaju sosów, owsianek, koktajli, ciast , ciasteczek a także kremów do ciast. Spectrum zastosowania ogromne ;-)
Składniki:
1 szklanka nerkowców
4 szklanki przefiltrowanej wody
szczypta różowej soli himalajskiej
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
1 szklanka nerkowców
4 szklanki przefiltrowanej wody
szczypta różowej soli himalajskiej
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
orzechy nerkowca zalewamy szklanką wody na 2 godziny i zostawiamy w temperaturze pokowej lub wstawiamy na noc do lodówki. Po namoczeniu orzechy odcedzamy. Wrzucamy do naczynia miksującego, dolewamy dwie szklanki wody i miksujemy przez 2 min./obr. 10
Następnie dodajemy resztę składników oraz kolejne 2 szklanki wody i ustawiamy czas 30 s/obr. 10
Nie ma potrzeby przecedzania.
Mleko przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce.
Przed użyciem wstrząsnąć.Mleko z nerkowców to świetna baza do koktajli, shake'ów, naleśników, racuchów, budyniów, owsianek i wielu innych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz