czwartek, 4 maja 2017

Blok Orzechowo-czekoladowy bez pieczenia





BLOK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY
bez pieczenia, tylko kilka zdrowych składników. Efekt smakowy zniewalający. Połączenie                   słonego, gorzkiego oraz słodkiego. Doskonałe na po treningową przekąskę lub jako ratunek                 w chwilach słabości.
Z podanych składników wyjdzie nam 10 porcji.

Składniki na spód:

⟾ 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
⟾ 2 łyżki kakao
⟾ 2 łyżki syropu klonowego
⟾ 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
⟾ szczypta różowej soli himalajskiej

Składniki na wypełnienie:

⟾ 1 szklanka domowego masła z nerkowców
⟾ 3 łyżki syropu klonowego
⟾ 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
⟾ szczypta soli jeśli masło orzechowe nie było słone

Składniki na polewę:

⟾ 1/4 szklanki kakao
⟾ 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
⟾ 3 łyżki syropu klonowego



Wykonanie:

⟾ Wszystkie składniki na spód mieszamy ze sobą dokładnie. Wystarczy nam do tego łyżka.
⟾ Przekładamy na spód małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia aby łatwiej nam                     było potem wyciągnąć zawartość.
⟾ Równomiernie rozprowadzamy po dnie ugniatając palcami.
⟾ Wstawiamy do zamrażarki na 10 minut w tym czasie przygotujemy wypełnienie.
⟾ Masło z nerkowców przekładamy do małego rondelka, dodajemy resztę składników i                           mieszamy łyżką do połączenia składników w jednolita masę. Możemy składniki podgrzać                   delikatnie gdybyśmy mieli problemy z połączeniem ich w całość.
⟾ Masę przekładamy na schłodzony w zamrażarce spód i wkładamy z porotem do                                   zamrażarki na czas przygotowania polewy.
⟾ Składniki polewy przekładamy do rondelka podgrzewając delikatnie i mieszając do                             jednolitego połączenia się składników.
⟾ Przestudzoną polewę wylewamy na schłodzone w zamrażarce wypełnienie.                                           równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Wkładamy do zamrażarki i                                   pozostawiamy na około 1 godzinę.
⟾ Po tym czasie możemy wyciągnąć z keksówki-papier nam to ułatwi. Delikatnie oderwać                     boki papieru i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. 
⟾ Trzymamy w zamrażarce ewentualnie w lodówce wyciągamy tuż przed spożyciem.  
      Dla mnie smaczniejsze są te prosto z zamrażarki. Pozostając dłuższy czas poza chłodnym                   miejscem nie mają tak zwartej konsystencji.


             








1 komentarz: