BLOK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY
bez pieczenia, tylko kilka zdrowych składników. Efekt smakowy zniewalający. Połączenie słonego, gorzkiego oraz słodkiego. Doskonałe na po treningową przekąskę lub jako ratunek w chwilach słabości.
Z podanych składników wyjdzie nam 10 porcji.
Składniki na spód:
⟾ 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
⟾ 2 łyżki kakao
⟾ 2 łyżki syropu klonowego
⟾ 2 łyżki kakao
⟾ 2 łyżki syropu klonowego
⟾ 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
⟾ szczypta różowej soli himalajskiej
Składniki na wypełnienie:
⟾ 1 szklanka domowego masła z nerkowców
⟾ 3 łyżki syropu klonowego
⟾ 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
⟾ szczypta soli jeśli masło orzechowe nie było słone
Składniki na polewę:
⟾ 1/4 szklanki kakao
⟾ 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
⟾ 3 łyżki syropu klonowego
Wykonanie:
⟾ Wszystkie składniki na spód mieszamy ze sobą dokładnie. Wystarczy nam do tego łyżka.
⟾ Przekładamy na spód małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia aby łatwiej nam było potem wyciągnąć zawartość.
⟾ Równomiernie rozprowadzamy po dnie ugniatając palcami.
⟾ Wstawiamy do zamrażarki na 10 minut w tym czasie przygotujemy wypełnienie.
⟾ Masło z nerkowców przekładamy do małego rondelka, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką do połączenia składników w jednolita masę. Możemy składniki podgrzać delikatnie gdybyśmy mieli problemy z połączeniem ich w całość.
⟾ Masę przekładamy na schłodzony w zamrażarce spód i wkładamy z porotem do zamrażarki na czas przygotowania polewy.
⟾ Składniki polewy przekładamy do rondelka podgrzewając delikatnie i mieszając do jednolitego połączenia się składników.
⟾ Przestudzoną polewę wylewamy na schłodzone w zamrażarce wypełnienie. równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Wkładamy do zamrażarki i pozostawiamy na około 1 godzinę.
⟾ Po tym czasie możemy wyciągnąć z keksówki-papier nam to ułatwi. Delikatnie oderwać boki papieru i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
⟾ Trzymamy w zamrażarce ewentualnie w lodówce wyciągamy tuż przed spożyciem.
Dla mnie smaczniejsze są te prosto z zamrażarki. Pozostając dłuższy czas poza chłodnym miejscem nie mają tak zwartej konsystencji.
Blok, batony, to coś jest wyborne!
OdpowiedzUsuń