wtorek, 17 października 2017

Pudding z Tapioki na mleku kokosowym z musem śliwkowym


PUDDING Z TAPIOKI,

to deser z rodzaju tych pysznych, zdrowych i prostych w wykonaniu. Składniki do jego wykonania są już wszędzie dostępne, nie ma problemu z ich kupieniem. Proponuje wam wersję puddingu z sosem z sezonowych śliwek, lekko karmelizowanych w miodzie pachnących cynamonem.

Składniki na pudding:

1/3 szklanki drobnych kulek tapioki np. takie
800 ml kokosowego mleka (nie mylić z napojem kokosowym) używam tego
1 laska wanilii
2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy (do smaku)

Składniki na mus śliwkowy:

1 kg śliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie Puddingu na Thermomix

Mleko wlewamy do naczynia miksującego, wsypujemy do niego tapiokę oraz ziarenka z jednej laski wanilii, laskę wanilii także tam dorzucamy (odda nam jeszcze swój aromat) i pozostawiamy wszystko do namoczenia na 1 godzinę.
Po tym czasie dodajemy do naczynia miksującego syrop z agawy lub syrop klonowy i ustawiamy czas 12 min/90 stopni/obr. wsteczne 1
Wyciągamy laskę wanilii, zawartość naczynia miksującego przelewamy do 6 małych słoiczków lub szklaneczek. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wykonanie Puddingu sposobem klasycznym:

Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy tapiokę dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii  laskę wanilii także tam dorzucamy (odda nam jeszcze swój aromat) i pozostawiamy wszystko do namoczenia na 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy syrop z agawy lub syrop klonowy i gotujemy na małym ogniu 12 minut od czasu do czasu mieszając.
Dalej postępujemy jak w opisie powyżej.

Wykonanie sosu śliwkowego na Thermomix:

Śliwki myjemy usuwamy pestki i kroimy na pół następnie każdą połówkę na kolejne pół lub ćwiartki w zależności od wielkości naszych śliwek.
Do naczynia miksującego dajemy olej lub masło klarowane. Wrzucamy śliwki ustawiamy:
czas 5 min/ temp. 100/obr wsteczne 1 (z założona miarka na pokrywę naczynia miksującego)
Po tym czasie dodajemy miód oraz cynamon i ustawiamy ponownie czas 5 min/temp 100/obr wsteczne 1 (tym razem bez założonej miarki)

Wykonanie sosu śliwkowego sposobem klasycznym:

Śliwki myjemy usuwamy pestki i kroimy na pół następnie każdą połówkę na kolejne pół lub ćwiartki w zależności od wielkości naszych śliwek. Do garnka dajemy olek lub masło klarowane. Wrzucamy śliwki i dusimy je przez około 5 minut co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły.
Po tym czasie dodajemy miód i cynamon. Odkrywamy pokrywkę i gotujemy kolejne 5 minut na niewielkim ogniu.


Powstałym sosem po jego całkowitym wystudzeniu polewadzonych w lodówce. Może stać tam spokojnie kilka dni...jeśli wytrzyma ;-)

SMACZNEGO!!!

piątek, 15 września 2017



ANTYGRYPINA

Ostatnio bardzo modna, ale również skuteczna, pojawia się u nas w domu na pierwsze oznaki przeziębienia. Pita na ciepło działa jak ANTYBIOTYK przy tym jest całkiem dobra i w 100% naturalna u nas sprawdza się ten specyfik jako remedium na oznaki przeziębienia a podczas choroby wspiera nas dodatkowo przy szybszym powrocie do zdrowia.
Są różne szkoły zażywania tego specyfiku. Aczkolwiek u nas pije się po podgrzaniu do temperatury około 40 stopni tak aby miód nie stracił swoich właściwości leczniczych. Zapobiegawczo 2-3 razy dziennie po kilka łyżek a podczas choroby należy wypić 1 szklankę małymi łyczkami w przeciągu 1/2 godziny. Wyczytane w internetach. źródłem tego przepisu jest Przepisownia.pl
Przedawkować tego się nie da więc możemy pić do woli.

Składniki:
1 ząbek czosnku
1 grejpfrut obrany ze skóry
1 cytryna obrana ze skóry
2 łyżki miodu
800 ml wody

Wykonać można w każdym blenderze a potem podgrzać tuż przed podaniem.
U mnie wykonanie na Thermomix.

WYKONANIE:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Ustawić czas 1,30 sek/poz 10. Uzupełnić wodą, zamieszać 4 sek/obr 4 Podgrzewamy Czas 5 min temp 40 stopni  

środa, 16 sierpnia 2017

Batony z komosy ryżowej




Zapraszam was na pyszne i zdrowe batony z komosy ryżowej inaczej Quionoa. Batony bez cukru świetnie sprawdzają się na po treningową przekąskę lub małe co nie co w czasie pracy. Pełne zdrowych składników i wartości odżywczych dla naszego organizmu. Z podanych składników wychodzi duża blaszka. Możemy przechowywać w lodówce i podjadać gdy przyjdzie nam na to ochota.
Pomysł na batony pochodzi z programu kuchni + Siostry Hamsley-zdrowo i pysznie czyli tak jak lubię najbardziej !!!

Wyjdzie nam 28 porcji: 
1 porcja ok. 44 g  2.6 g białka 7.6 g tłuszczu 17.8 g węglowodanów 154 kcal

SKŁADNIKI:

250 g komosy ryżowej
100 g maki amarantusowej prazonej lub mąki kasztanowej
200 g wiórek kokosowych
150 g żurawiny
4 łyżki nasion chia
60 g masła
2 dojrzałe banany
2 łyżki syropu kolonowego
2 łyżki miodu
1 szklanka suszonych czarnych jagód lub innych suszonych owoców
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub nieco więcej cynamonu jeśli nie mamy.


WYKONANIE:

komosę zalewamy wodą tak aby była jakiś 1 cm nad powierzchnią ziaren i pozostawiamy na 12 godzin do namoczenia. Po tym czasie odlewamy wodę i gotujemy do miękkości wedle wskazówek na opakowaniu. Dokładnie studzimy. Dodajemy żurawinę, nasiona chia oraz resztę składników. Kilka owoców żurawiny pozostawiamy do dekoracji. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki bardzo dokładnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. ugniatamy wszystko tak aby mas na blaszce była zwarta i wyrównana. Na wierzchu układamy owoce suszonej żurawiny do dekoracji. Pieczemy 60 minut (góra/dół) na 200 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kroimy na małe kwadraty. Przechowujemy w zamkniętym naczyniu w lodówce.


piątek, 4 sierpnia 2017

Zielony Koktajl


ZIELONY KOKTAJL

Szybko, zdrowo i pysznie. Wrzucasz wszystko do blendera miksujesz kilkadziesiąt sekund i gotowe do spożycia o każdej porze dnia i nocy.

SKŁADNIKI:

100 g świeżego szpinaku
1 dojrzały banan
2 słodkie gruszki
1 duże jabłko
1 cytryna obrana ze skórki
1 cm świeżego imbiru
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
1 łyżka oleju lnianego (opcjonalnie)
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka soku jabłkowego
1 szklanka bardzo zimnej wody



WYKONANIE:

Wszystkie owoce wrzucamy do naczynia miksującego dodajemy imbir obrany ze skórki i pokrojony w plasterki oraz miód.  Miksujemy na najwyższych obrotach czas 1 min/obr. 10 następnie dodajemy mleko kokosowe, sok oraz wodę miksujemy czas 30 sek/obr. 8


środa, 2 sierpnia 2017

Brownie bez mąki



BROWNIE BEZ MĄKI

SKŁADNIKI: 
(na dużą blaszkę)

2 puszki czerwonej fasoli
4 jajka
1 szklanka kakao
200 g cukru kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki mleka kokosowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka świeżo mielonej kawy lub łyżeczka kawy rozpuszczalnej
200 g gorzkiej czekolady co najmniej 60%

Do podania:
2-3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
świeże maliny lub borówki
1 puszka śmietanka kokosowa np. taka śmietanka kokosowa


Wykonanie na thermomix:

Połowę czekolady połamanej na mniejsze kawałki wkładamy do naczynia miksującego ustawiamy 6 sek/obr 5
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki ustawiamy 20 sek/obr 6.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy powstałe ciasto, na wierzchu układamy pozostałą część czekolady pokruszoną na mniejsze kawałki możemy to zrobić nożem tak aby kawałki były widoczne a nie zmielone na pył.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy ciasto 32 minuty góra/dół
Ciasto wyciągamy z piekarnika pozostawiamy do wystudzenia.
Podajemy z ubitą śmietaną kokosową z dodatkiem ksylitolu zmielonego na cukier puder ozdabiamy malinami lub borówkami.
Na puszkę śmietanki kokosowej wystarczy 2 łyżki zmielonego ksylitolu.
śmietanka kokosowa musi być schłodzona w lodówce przez co najmniej 24 godziny aby nam się dobrze ubiła.
Wtedy wystarczy założyć motylek i ubijać śmietankę około 5 min/obr 3,5
Śmietanka kokosowa potrzebuje dużo więcej czasu na ubicie niż zwykła śmietana.



TRADYCYJNA METODA WYKONANIA:

Czekoladę kruszymy nożem na drobne kawałki. Połowę czekolady wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera i miksujemy na średnich obrotach od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund w zależności od mocy naszego sprzętu. 
Z reszta postępujemy jak w opisie powyżej.



piątek, 21 lipca 2017

Racuchy z cukinii..."Must have" sezonu



RACUCHY Z CUKINII..."MUST HAVE" sezonu cukiniowego

Racuszki z cukinii są, pyszne, zdrowe, pożywne a dzięki urządzeniu Thermomix zrobimy je bez zbędnego wysiłku! Oczywiście można także tradycyjnie. Nie czekajcie zbyt długo, biegnijcie do ogrodu po cukinię, jeśli nie macie ogrodu poproście kogoś komu obrodziła w nadmiarze albo skoczcie do warzywniaka. Teraz jest najtańsza i najlepsza.


SKŁADNIKI: 
(porcja dla 4 osobowej rodziny)

1 duża cukinia ok 2 kg
(po wydrążeniu gniazd nasiennych ok 1,2-1,5 kg)
1 duża marchewka lub dwie jeśli są mniejsze
1 duża cebula lub dwie jeśli są mniejsze
2 duże wiejskie jaja
1/2 szklanki mąki pszennej lub innej (wedle swoich upodobań żywieniowych-świetna jest maka z tapioki jeśli chcemy super zdrowo)
1-2 łyżeczki soli np. himalajskiej.
Olej do smażenia.


WYKONANIE:

Cukinię myjemy,  kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cukinię razem ze skórką kroimy na mniejsze części i wrzucamy do naczynia miksującego na dwa lub trzy razy w zależności od wielkości cukinii. Najlepiej po 500-600 g na raz czas 10 sek/obr. 4. Możemy pomagać sobie kopystką podczas pracy urządzenia. Przekładamy do miski i powtarzamy czynność z kolejna partią cukinii. Cukinię solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do naczynia miksującego 6 sek/obr.5 przekładamy do osobnej miseczki.
Cebulę, obieramy, kroimy na pół wrzucamy do naczynia miksującego czas 5 sek/obr.5.
Gdy cukinia podejdzie wodą odciskamy ją dokładnie w dłoniach z jej nadmiaru, przekładamy do suchej miski. Do odciśniętej cukinii dodajemy, rozdrobnioną marchewkę oraz cebulę. Nie solimy już. Dodajemy jajka oraz mąkę. Mąkę dodajemy stopniowo, tak aby powstało nam ciasto o konsystencji racuchów.
Masę wykładamy łyżką lub małą chochelką na rozgrzaną patelnię i smażymy niewielkie porcje po kilka minut z każdej strony. Smażymy na średnim ogniu tak aby się nie spaliły z zewnątrz a w środku nie były surowe.
Racuszki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, podane bez żadnych dodatków jednak nam najlepiej smakują z tzatziki, chociaż moja młodsza córka je z cukrem tak jak placki ziemniaczane. Dlatego dodatki do nich to już istna dowolność wedle waszych preferencji.

METODA TRADYCYJNA:

Cukinię po usunięciu nasion ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórka. Marchewkę na tarce o małych oczkach. Cebulę natomiast kroimy w drobną kosteczkę. Reszta wykonania wedle powyższego opisu.







wtorek, 6 czerwca 2017

Domowe mleko kokosowe


MLEKO KOKOSOWE:

banalne w wykonaniu, trzy razy tańsze niż te dostępne w sklepach. Idealne do wszelkiego rodzaju koktajli, deserów, kawy, czy wykonania dań kuchni bliskowschodniej. Raz zrobicie samodzielnie a będziecie tę czynność powtarzać kilka razy w tygodniu.


SKŁADNIKI:

200 g ekologicznych wiórków kokosowych
1 litr przegotowanej wody

WYKONANIE:

Wiórki umieszczamy w misie naczynia miksującego zalewamy wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc około 12 godzin lub nieco dłużej.
Po tym czasie podgrzewamy zawartość naczynia 6 min/55 stopni/2 obr. wsteczne
Następnie miksujemy 1 min/10 obr.
Przelewamy przez gęste sito a następnie jeszcze raz przez gazę złożona kilkukrotnie lub pieluchę tetrową.
Pozostałe po wyciśnięciu wiórki możemy użyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju koktajli, owsianek lub racuchów jako zagęstnik.
Można też wysuszyć je w piekarniku i zmielić na mąkę.