wtorek, 17 października 2017

Pudding z Tapioki na mleku kokosowym z musem śliwkowym


PUDDING Z TAPIOKI,

to deser z rodzaju tych pysznych, zdrowych i prostych w wykonaniu. Składniki do jego wykonania są już wszędzie dostępne, nie ma problemu z ich kupieniem. Proponuje wam wersję puddingu z sosem z sezonowych śliwek, lekko karmelizowanych w miodzie pachnących cynamonem.

Składniki na pudding:

1/3 szklanki drobnych kulek tapioki np. takie
800 ml kokosowego mleka (nie mylić z napojem kokosowym) używam tego
1 laska wanilii
2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy (do smaku)

Składniki na mus śliwkowy:

1 kg śliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie Puddingu na Thermomix

Mleko wlewamy do naczynia miksującego, wsypujemy do niego tapiokę oraz ziarenka z jednej laski wanilii, laskę wanilii także tam dorzucamy (odda nam jeszcze swój aromat) i pozostawiamy wszystko do namoczenia na 1 godzinę.
Po tym czasie dodajemy do naczynia miksującego syrop z agawy lub syrop klonowy i ustawiamy czas 12 min/90 stopni/obr. wsteczne 1
Wyciągamy laskę wanilii, zawartość naczynia miksującego przelewamy do 6 małych słoiczków lub szklaneczek. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wykonanie Puddingu sposobem klasycznym:

Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy tapiokę dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii  laskę wanilii także tam dorzucamy (odda nam jeszcze swój aromat) i pozostawiamy wszystko do namoczenia na 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy syrop z agawy lub syrop klonowy i gotujemy na małym ogniu 12 minut od czasu do czasu mieszając.
Dalej postępujemy jak w opisie powyżej.

Wykonanie sosu śliwkowego na Thermomix:

Śliwki myjemy usuwamy pestki i kroimy na pół następnie każdą połówkę na kolejne pół lub ćwiartki w zależności od wielkości naszych śliwek.
Do naczynia miksującego dajemy olej lub masło klarowane. Wrzucamy śliwki ustawiamy:
czas 5 min/ temp. 100/obr wsteczne 1 (z założona miarka na pokrywę naczynia miksującego)
Po tym czasie dodajemy miód oraz cynamon i ustawiamy ponownie czas 5 min/temp 100/obr wsteczne 1 (tym razem bez założonej miarki)

Wykonanie sosu śliwkowego sposobem klasycznym:

Śliwki myjemy usuwamy pestki i kroimy na pół następnie każdą połówkę na kolejne pół lub ćwiartki w zależności od wielkości naszych śliwek. Do garnka dajemy olek lub masło klarowane. Wrzucamy śliwki i dusimy je przez około 5 minut co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły.
Po tym czasie dodajemy miód i cynamon. Odkrywamy pokrywkę i gotujemy kolejne 5 minut na niewielkim ogniu.


Powstałym sosem po jego całkowitym wystudzeniu polewadzonych w lodówce. Może stać tam spokojnie kilka dni...jeśli wytrzyma ;-)

SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Widziałam na twoim blogu przepis na domowe mleko kokosowe. Czy mogłabyś napisać jakich wiórków używasz.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam wiórków kokosowych Eko (kupuję np. w Piotrze i Pawle)

      Usuń