poniedziałek, 22 maja 2017

Ciasto Czekoladowe bez mąki i orzechów


Przepis na to ciasto pochodzi ze strony Mojewypieki.com
U mnie przerobione na wykonanie w urządzeniu Thermomix.
Na samym dole jednak znajdziecie u mnie krótki opis jak wykonać je metodą tradycyjną.
Ciasto jest banalnie proste w wykonaniu.

Składniki:

300 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
180 g masła
8 jajek
200 g cukru kokosowego lub 150 g innego cukru
szczypta różowej soli himalajskiej



Aby ciasto dobrze nam wyszło wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do niego czekoladę połamana na mniejsze kawałki oraz szczyptę soli i zostawiamy na kilka minut do rozpuszczenia, następnie mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników w jednolitą masę. Pozostawiamy do ostudzenia.
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka przekładamy do naczynia miksującego. Zakładamy motylek. Dodajemy szczyptę soli. Ustawiamy 4 min/ 3.5 obr. Jeśli sytuacja tego wymaga ubijamy nieco dłużej jednak po czterech minutach jajka powinny być już ubite na sztywno jeśli b yły w temperaturze pokojowej. Przy ubijaniu białek należy pamiętać o tym aby naczynie miksujące było całkowicie suche gdyż nawet niewielka ilość wody może zniweczyć nasze zmagania z ubiciem piany na sztywno. Białka przekładamy do osobnej miski.
Do naczynia miksującego przekładamy żółtka. Ponownie zakładamy motylek i dodajemy cukier. Ustawiamy 2 min/3.5 obr. Konsystencja powinna przypominać kogel-mogel. Jeśli takiej nie mamy przedłużamy czas o 1 min.
Następnie przez otwór pokrywy wlewamy powoli naszą masę czekoladową cały czas mieszając na obr 3 z motylkiem. Gdy dodamy całą masę czekoladową zmniejszamy do 2.5 obr i dodajemy partiami pianę z białek. Mieszamy około 1 min do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i umieszczamy w kąpieli wodnej. Wkładamy do piekarnika na 50 minut temperatura 170 stopni na termoobiegu.
Ciasto po upieczeniu należy wyjąc z piekarnika i ostudzić. Będzie ona chrupiące z wierzchu w środku natomiast będzie miało delikatna konsystencje musu czekoladowego.

*Kąpiel wodna polega na włożeniu blaszki z ciastem do większej blaszki z gorącą wodą wypełniona do połowy. Ciasto pieczone w taki sposób jest bardzo delikatne i wilgotne.


Tradycyjna metoda wykonania polega na:

roztopieniu masła z czekoladą  jak wyżej w opisie
ubiciu żółtek z cukrem na kogel-mogel
ubiciu piany z białek na sztywno
następnie należy wszystko ze sobą połączyć w taki sam sposób jak w opisie powyżej czyli:
do ubitych żółtek dodajemy masę z czekolady a na samym końcu ubite białka delikatnie mieszając je z masą tak aby powstała jednolita puszysta konsystencja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz