Na blogu znajdziecie moje spostrzeżenia, przemyślenia, praktyczne podejście do spraw codzienności oraz niestandardowe ich postrzeganie. Jestm mamą dwóch córek mam 38 lat lubię jeść, gotować, ćwiczyć i podróżować- próbując przy tym wszystkim nie zwariować. Lubię eksperymentować w kuchni i modyfikować istnejące już przepisy pod własne potrzeby. Staram się zdrwo odżywiać i regularnie ćwiczyć. Wspieram również swoje córki w ich pasjach którymi są jazda konna oraz balet.
wtorek, 6 czerwca 2017
Domowe mleko kokosowe
MLEKO KOKOSOWE:
banalne w wykonaniu, trzy razy tańsze niż te dostępne w sklepach. Idealne do wszelkiego rodzaju koktajli, deserów, kawy, czy wykonania dań kuchni bliskowschodniej. Raz zrobicie samodzielnie a będziecie tę czynność powtarzać kilka razy w tygodniu.
SKŁADNIKI:
200 g ekologicznych wiórków kokosowych
1 litr przegotowanej wody
WYKONANIE:
Wiórki umieszczamy w misie naczynia miksującego zalewamy wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc około 12 godzin lub nieco dłużej.
Po tym czasie podgrzewamy zawartość naczynia 6 min/55 stopni/2 obr. wsteczne
Następnie miksujemy 1 min/10 obr.
Przelewamy przez gęste sito a następnie jeszcze raz przez gazę złożona kilkukrotnie lub pieluchę tetrową.
Pozostałe po wyciśnięciu wiórki możemy użyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju koktajli, owsianek lub racuchów jako zagęstnik.
Można też wysuszyć je w piekarniku i zmielić na mąkę.
Smoothie truskawkowo-kokosowe
TRUSKAWKI & MLEKO KOKOSOWE:
bardzo prosta nienachalna kompozycja smakowa. Idealna na mały i duży głód na śniadanie, lunch, kolacje lub przekąskę.
SKŁADNIKI:
1 kg truskawek
2 szklanki domowego mleka kokosowego
1-2 łyżki cukru kokosowego
WYKONANIE:
Przekładamy wszystko do naczynia miksującego 30 sek/10 obr.
Przelewamy do wysokich szklanek.
Gotowe.
piątek, 2 czerwca 2017
Ciasto Marchewkowe w nowej odsłonie
Ciasto Marchewkowe w nowej odsłonie jest tak zdrowe, że już bardziej się chyba nie da. Stworzone dla tych wszystkich, którzy zwracają uwagę na to co jedzą ale czasem chcieliby zjeść coś słodkiego bez większych konsekwencji.
Składnki:
1/4 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki maki żytniej 2000
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki maki z ryżu brązowego
1/4 szklanki mąki z tapioki
8 daktyli
40 dag marchwi
3/4 szklanki cukru kokosowego
3/4 szklanki oleju kokosowego
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
Wykonanie na Thermomix:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut, żeby zmiękły.
Marchewkę obieramy kroimy na kilka części wrzucamy do naczynia miksującego 5 obr/10 sek
Zgarniamy marchewkę kopystka na dno naczynia i jeśli jest taka potrzeba powtarzamy czynność 5 obr/ 5 sek. Starta marchewkę przekładamy do osobnej miseczki. Płuczemy i dokładnie osuszamy naczynie miksujące. Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy z założonym motylkiem 3,5 obr/2-3 min. Aby białka ubiły się na sztywną piane trzeba pamiętać o tym aby naczynie było dobrze osuszone oraz białka najlepiej w temperaturze pokojowej.
Następnie przez otwór pokrywy dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając z założonym motylkiem 3.5 obr/2 min. Po tym czasie ustawiamy ponownie 3.5 obr/ 5 min i partiami przez otwór naczynia miksującego wsypujemy cukier. Cukier kokosowy jest trudniej rozpuszczalny niż zwykły cukier dlatego czas jest nieco wydłużony niż przy tradycyjnym.
Kolejnym etapem jest dodanie wszystkich suchych składników. Warto je wcześniej połączyć ze sobą w miseczce. Wyciągamy motylek z naczynia miksującego i dodajemy wymieszane ze sobą suche składniki partiami. Ustawiamy 2.5 obr/2 min i w tym czasie przez otwór w pokrywie dodajemy mąkę. Na samym końcu dodajemy namoczone wcześniej i delikatnie odciśnięte z wody daktyle oraz starta uprzednio marchew. Mieszamy wszystko ze sobą kopystką w naczyniu miksującym.
Przekładamy do keksówki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na termoobiegu.
Wyciągamy z piekarnika. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.