środa, 16 sierpnia 2017

Batony z komosy ryżowej




Zapraszam was na pyszne i zdrowe batony z komosy ryżowej inaczej Quionoa. Batony bez cukru świetnie sprawdzają się na po treningową przekąskę lub małe co nie co w czasie pracy. Pełne zdrowych składników i wartości odżywczych dla naszego organizmu. Z podanych składników wychodzi duża blaszka. Możemy przechowywać w lodówce i podjadać gdy przyjdzie nam na to ochota.
Pomysł na batony pochodzi z programu kuchni + Siostry Hamsley-zdrowo i pysznie czyli tak jak lubię najbardziej !!!

Wyjdzie nam 28 porcji: 
1 porcja ok. 44 g  2.6 g białka 7.6 g tłuszczu 17.8 g węglowodanów 154 kcal

SKŁADNIKI:

250 g komosy ryżowej
100 g maki amarantusowej prazonej lub mąki kasztanowej
200 g wiórek kokosowych
150 g żurawiny
4 łyżki nasion chia
60 g masła
2 dojrzałe banany
2 łyżki syropu kolonowego
2 łyżki miodu
1 szklanka suszonych czarnych jagód lub innych suszonych owoców
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub nieco więcej cynamonu jeśli nie mamy.


WYKONANIE:

komosę zalewamy wodą tak aby była jakiś 1 cm nad powierzchnią ziaren i pozostawiamy na 12 godzin do namoczenia. Po tym czasie odlewamy wodę i gotujemy do miękkości wedle wskazówek na opakowaniu. Dokładnie studzimy. Dodajemy żurawinę, nasiona chia oraz resztę składników. Kilka owoców żurawiny pozostawiamy do dekoracji. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki bardzo dokładnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. ugniatamy wszystko tak aby mas na blaszce była zwarta i wyrównana. Na wierzchu układamy owoce suszonej żurawiny do dekoracji. Pieczemy 60 minut (góra/dół) na 200 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kroimy na małe kwadraty. Przechowujemy w zamkniętym naczyniu w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz